Borókaolaj 10 ml

1350 Ft

Kiszerelés: 10 ml

Illat: fűszeres, borsra és fenyőre emlékeztető

Latin név: Juniperus communis

Ti mondtátok a Borókaolajról

  • Ha megrendeled ezt a terméket, akkor 27 pontot szerezhetsz!

Leírás

 A Borókaolajról bővebben

 

Javasolt alkalmazás

Párologtatásra-felfrissíti a nehéz, cigarettafüstös levegőt, bedörzsölésre, vitalizáló, frissítő fürdő, valamint lábfürdő készítéséhez.

 

Elterjedés, termesztés, előállítás

A boróka illóolajat (Aetheroleum juniperi) a ciprusfélék családjába tartozó közönséges boróka érett álbogyóiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 2-3%-os hozammal. Az olaj színtelen vagy halványsárga színű, fűszeres és a terpentinre emlékeztető illatú.

 

Összetétel, minőség

Főbb alkotórészei az α- és a β-pinén (40 ill. 7%), a mircén (12%), a szabinén (5%), a limonén (3%), és a terpinén-4-ol (6%).

 

Felhasználás

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos borókaolaj egyebek mellett fertőtlenítő, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, köptető, vizelethajtó és bőrvörösítő (a bőr és a bőralatti szövetek keringését fokozó) hatásokkal rendelkezik. Terápiás és kozmetikai célú alkalmazása egyaránt ismert. Leggyakrabban különböző eredetű krónikus mozgásszervi megbetegedések kezelésre használják bedörzsölőszerek, pakolások, valamint masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként.

Az illóolaj vizelethajtó tulajdonsága salaktalanító hatású összetett készítményekben hasznosítható, emellett a húgyúti fertőzések kezelésében használt vizelethajtó és fertőtlenítő hatású készítmények alkotórészeként is jó eredménnyel alkalmazható a terápiában. Az olaj gyulladáscsökkentő hatását epecseppek alkotórészeként is értékesítik.

A borókaolaj alkalmazásának szintén fontos területeként említhetők a különféle légúti megbetegedések, melyek megelőzésére és kezelésére inhaláló és szauna készítmények, orrkenőcsök alkotórészeként használható, de karácsonyi hangulatot előidéző illóolaj keverékek alkotórészeként is jól érvényesül a borókaolaj frissítő és légtérfertőtlenítő hatása.

A borókaolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus, nem abortív (ezért a hatásért az áltermések egyéb, nem illékony vegyületei a felelősek!) és nincs vesekárosító hatása. Vesegyulladásos betegeknél azonban nem javasolt a borókaolaj alkalmazása. Az olajat lehetőleg frissen használjuk, mert a fenyőolajokhoz hasonlóan a ciprusfélék olajai is viszonylag gyorsan oxidálódnak.

Borókaolaj 10 ml termékről 1 értékelés

  1. niki27

    Nagyon frissítő!

Mondd el a véleményed