Termékek használatával kapcsolatos kérdések

Vásárlóink részéről gyakran felvetődő kérdés, hogy olajaink belsőleg alkalmazhatók-e. Válaszunk rendszeresen az, hogy nem ajánljuk és nem is ajánlhatjuk belsőleges fogyasztásukat, hiszen azok kozmetikumként kerülnek forgalomba. Számos illóolajunk gyógyszerkönyvi minőségű, de a gyógyszerkönyvi minőség megléte önmagában nem jelent és nem is jelenthet gyógyszerként történő használatra vonatkozó ajánlást. Az illóolajok koncentrált hatóanyag-tartalmúak, melyeknek ajánlott napi adagja a csak orvosi rendeletre és kis adagban használható növényi készítmények (pl. nadragulya gyökérkivonat, ópium por) adagjaival egyezik meg, így használatuk különös figyelmet igényel, ezért sem ajánljuk az öngyógyításban történő belsőleges alkalmazásukat.

A finn szaunához hasonló felépítésű infraszaunában az illóolajat vagy az illóolaj keveréket egy tálkában lévő vízbe ajánlatos cseppenteni, majd a tálkát valamilyen módon a szauna falához rögzíteni. A felhasznált illóolaj mennyisége a szauna méretétől és a szaunázó(k) “illatérzékenységétől” függ. Az “adagolást” érdemes 1-3 cseppel kezdeni, és ha ez a mennyiség nem elegendő, akkor néhány cseppel növelhető az adag, figyelembe véve, hogy kis légtérben könnyen kellemetlenné válhat a tartózkodás, ha magas a légtér illóolaj koncentrációja, ami egyben emellett fejfájást is okozhat.

rózsaolajat ajánljuk párologtatni. Az aromaterápiában széles körben alkalmazott rózsaolajat (ill. rózsaolajat tartalmazó készítményeket) akut és krónikus bronchitis, asthma, tuberculosis, dermatózisok, atóniás fekélyek, rosacea, herpeszek, fogínygyulladás (gingivitis), afta, valamint zárt baleseti sérülések kezelésére, illetve szorongások oldására használják.

Az olajokat 5-, vagy 10 ml-es üvegben forgalmazzuk. Egyes magasabb árfekvésű olajoknál kevesebb van az üvegben, mint 5 ml. A vásárlás előtt kérjük nézd meg a feltüntetett kiszerelési mennyiséget. Egyes olajok, – pl. vetiver, szantálfa, mirha – sűrűn folyó, viszkózus folyadékok, ami ezen olajok természetes jellemzője. Hígabb állagú (mint pl. narancs) olajokkal keverve ezek az olajok is „folyósabbá” válnak, illetve ne tartsd őket használat előtt nagyon hideg helyen.

Alkalmasak, de az Aromax illóolajok természetes növényi olajok és néhány esetben kevésbé intenzív illatúak, mint egy-egy szintetikus aroma.

Alkalmasak, de – mivel természetes növényi olajok – figyelembe kell venni azok szervezetre gyakorolt hatását, illetve az illóolajok az arra érzékeny emberek esetében allergiás reakciót is kiválthatnak.

Jelen pillanatban sajnos nincsen olyan mintaboltunk, ahol az olajokat teszterként ki tudjuk helyezni.

Webáruházzal kapcsolatos kérdések

Szállítási költségek (Magyarország területén belül, házhozszállítással)‐ Utánvét esetén

 • 0 – 29 999 Ft bruttó rendelési érték esetén 1 590 Ft (GLS),
 • 0 – 29 999 Ft bruttó rendelési érték esetén 1 990 Ft (MPL),
 • 30 000 Ft bruttó rendelési érték fölött 490 Ft (GLS),
 • 30 000 Ft bruttó rendelési érték fölött 350 Ft (MPL)

‐ Előreutalás esetén

 • 0 – 29 999 Ft bruttó rendelési érték esetén 1 250 Ft (GLS),
 • 0 – 29 999 Ft bruttó rendelési érték esetén 1 990 Ft (MPL),
 • 30 000 Ft bruttó rendelési érték fölött a kiszállítás díjtalan.

‐ Bankkártyás fizetés esetén

 • 0 – 29 999 Ft bruttó rendelési érték esetén 1 250 Ft (GLS),
 • 0 – 29 999 Ft bruttó rendelési érték esetén 1 990 Ft (MPL),
 • 30 000 Ft bruttó rendelési érték fölött a kiszállítás díjtalan.

Csomagpontra, csomagautomatába, PostaPontra történő szállítás csak bankkártyás fizetés, vagy előre utalás esetén vehető igénybe, díja:

 • 0 – 29.999 Ft rendelési érték esetén: 1.150 Ft (GLS),
 • 0 – 29.999 Ft rendelési érték esetén: 990 Ft (MPL),
 • 30.000 Ft bruttó rendelési érték fölött a kiszállítás díjtalan.

A webáruházból rendelt termékek esetén jelenleg az alábbi fizetési módok állnak rendelkezésre:

 • Online bankkártyás fizetés
 • Közvetlen banki átutalás
 • Utánvét

Rendelésének állapotát egyszerűen nyomon követheti a Rendelés nyomonkövetése menüponton keresztül.

Itt nem kell mást tennie, mint megadnia a rendelés-számát (az értesítő e-mailben megtalálja), valamint a rendelés során használt e-mail címet.

A megrendelt termékeket a GLS Futárszolgálat szállítja ki, sajnos jelenleg nincsen lehetőség a személyes átvételre.

A vásárló elállási jogával a mindenkori ÁSZF-ben feltűntetettek szerint tudsz élni.

Amennyiben külföldről szeretnél rendelni, kérjük írd meg nekünk a rendeles@aromax.hu email címre, hogy mely termékeket szeretnéd megvásárolni, forintban, vagy euroban szeretnéd-e fizetni, illetve a kért kézbesítési címet. Ezek alapján egyedileg tudunk ajánlatot küldeni.

Általános jellegű kérdések

A gólyaorrfélék családjába (Geraniaceae) tartozó muskátli fajokból (Pelargonium) kinyert illóolaj gerániumolaj néven kerül forgalomba. A számos muskátlifaj közül leggyakrabban a rózsamuskátlit (Pelargonium graveolens) termesztik illóolaj kinyerés céljából.

Az adott boltban érdemes az eladónak jelezni, hiszen ő tud rendelni a termékből.

Webshopon keresztül is tudsz rendelni, viszont ezt a boltban nem tudod átvenni, futárral küldjük ki egy általad megadott címre.

Illó- és zsíros olajaink esetén meglehetősen változatos a minőség-megőrzési idő, adott olajfajta tulajdonságaitól függően változik. Zsíros olajoknál ez általában a gyártástól számított 8-15 hónap, illóolajoknál 12-24 hónap. Különösen érzékeny olajok esetében előfordulhat ezeknél kisebb minőség-megőrzési idő, nagyon stabil olajoknál pedig ezt meghaladó lejárat is.

Az általunk forgalmazott illóolajok kiváló minőségű természetes növényi olajok. Az illóolajok azonban veszélyes anyag besorolás alá esnek, ezért a szabályos forgalmazás igényeinek kielégítése érdekében a csomagoláson fel kell tüntetni azokat a kötelező mondatokat, melyek az adott olaj kis és nagy tételben történő kezelésére egyaránt vonatkoznak.

Aromax 5 az 1-ben készülékekkel kapcsolatos kérdések

Az Aromax 5 az 1-ben Levegőtisztító készülék (korábbi nevén Airwolf ECO légtisztító készülék) olyan orvostechnikai, EP számlára elszámolható eszköznek minősül, amelyen többek között az alábbi teszteket végeztük el:

 • Johan Béla Epidemológiai Központ Európai Szabványban rögzített részecske-csökkentő vizsgálat.
 • Fodor József Országos Közegészségügyi Központ, Országos Közegészségügyi Intézetének háziporatka allergén fehérje és penészspóra csökkentő vizsgálata.
 • Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Budapest Fővárosi Intézete, Élelmezés-és Táplálkozásegészségügyi Osztály belső téri levegőminőség javítás, allergén koncentráció csökkentés vizsgálat.
 • Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Csecsemő-Kisded Pulmonológiai Osztály asztmás betegek közreműködésével végzett vizsgálat.
 • Tüdőgyógyintézet, Törökbálint Légzésrehabilitációs Osztály krónikus légzési betegek környezetében végzett vizsgálat.
 • Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórház-Rendelőintézet nagy betegforgalmú helyiségében történő vizsgálat.
 • KERMI Minőség-ellenőrzés Szolgáltató Kft. megfelelőségi viszgálat.

A vizsgálatok eredményei a készülék hatását és működését pozitívan értéleték, a konkrét vizsgálati eredmények a CE Megfelelőségi Nyilatkozat alapján az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Orvostechnikai Főosztálya kérésére rendelkezésre bocsájthatóak ellenőrzés céljából az utolsó termék gyártásától számított legalább 5 évig.

Napi minimum 8-10 órás üzemeltetési idő javasolt a minél nagyobb hatásfok elérésére. Az optimális tiszta levegő-minőség elérése érdekében az üzemeltetés a folyamatos (24 óra). A készülék 24 órás üzemeltetésre lett kifejlesztve.

A levegőtisztító készülék enyhén párásít, de nem bír a párásító berendezések kapacitásával. Száraz levegőjű helyiség esetében 2-3 nap alatt párologtat el 1,5 liter vizet, nedves levegőjű helyiségben pedig 7-10 nap alatt.

Az Aromax 5 az 1-ben Levegőtisztító készülék nem diffúzor. A készülék a levegő sterilebbé tételére lett kifejlesztve, használatát elsősorban Levegőterápia oldatainkkal javasoljuk, de igény esetén illóolajokkal is biztonságosan használható a használati útmutatóban leírtak szerint.

Kérjük, hogy a készülékbe csak Aromax illóolajat tegyen és más márkát ne használjon, mert más márkájú illóolajokkal a készüléket nem teszteltük, így nem ismerjük a készülékre gyakorolt hatásmechanizmusukat. Kérjük, hogy az illóolajokat soha ne öntse közvetlenül a tartályba, mindig csak a vízzel feltöltött készülékbe csepegtesse!

Adagolás: másfél liter vízhez maximum 1 – 2 csepp illóolaj használható. Az alábbi illóolajok használata nem javasolt azok összetétele miatt:

Ánizsolaj
Bazsalikomolaj
Citromos teafaolaj
Édesköményolaj
Fahéjolaj
Indiai citromfűolaj
Jázminolaj
Kakukkfűolaj
Kubebaolaj
Szegfűszegolaj
Kifejezetten levegő illatosítására ajánljuk diffúzorainkat: (Aromax Mini diffúzor és ART doffúzor).

Körülbelül 5-7 naponta, a víztartály kiürülésekor a szűrőzsák kimosása javasolt meleg, szappanos vízzel. Ugyanekkor javasolt a víztartály átöblítése és újbóli feltöltése.

Igen, lehet. A készülék alacsony, 12V feszültséggel üzemel, és az UV lámpa sem olyan nagy teljesítményű (illetve a fény is a szűrőzsákra irányul), hogy emberre, gyermekekre, háziállazra, szobanövényre egészségügyi kockázatot jelentene.

A készülék víz nélkül is üzemképes, a víz elsősorban azért szükséges, mert a nedves szűrőbetét megköti a szennyeződéseket.

Igen, az Aromax 5 az 1-ben levegőtisztító készülékhez értékesített szűrbetét kompatibilis az Air Wolf légtisztítókkal.

A készülék az Aromax webshop mellett megvásárolható a Rossmann és Auchan üzletekben, valamint a forgalmazásukkal foglalkozó patikákban, gyógynövény boltokban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben.

A készülék tartozékai az Aromax webshop mellett megvásárolható a Rossmann és Auchan üzletekben, valamint a forgalmazásukkal foglalkozó patikákban, gyógynövény boltokban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben.

Igen, a készülék folyamatosan üzemeltethető, a használatát a hatékony levegőtisztítás érdekében kifejezetten így ajánljuk.

Igen, az alacsonyabb, éjszakai üzemmódokban az UV-C világítás is kikapcsol.

A készülékben alkalmazott UV-C lámpa emberre nincs semmilyen egészségkárosító hatással.

Folyamatos üzemet javaslunk, minél magasabb fokozaton. A mikroorganizmusok elleni még hatékonyabb védekezés szempontjából javasoljuk az Aromax levegőterápia illatmentes légtisztító oldat használatát. A hatékony szűrés és a szennyeződések megkötése miatt ügyeljünk rá, hogy a tartályban mindig legyen víz.

Számlát kell kérni a légtisztítóról vagy a vevő nevére és címére, vagy a vevővel szerződésben álló Egészségpénztár nevére és címére (ez egészség pénztáranként változik, az adott egészségpénztár határozza meg). Fontos, hogy a vevő Tagazonosító száma is szerepeljen a számlán. A számlát postai úton kell eljuttatni az Egészségpénztár részére.

Ha a készülék több különböző, egymástól leválasztott helyiségben kerül felhasználásra, akkor inkább több kicsi, mint egy nagy légtisztító használatát javasoljuk a légáramlás részleges akadályozottságának kiküszöbölése miatt.

A szűrőbetét mosógépben nem mosható, de hetente egyszer javasolt a szappanos meleg vízzel történő átöblítése. Egy szűrőbetét élettartama – akár folyamatos, akár részleges használatnál – 6 hónap. Ezt követően javasoljuk a szűrőbetét cseréjét.

Az enyhén nedves szűrő megköti a szennyeződéseket, ennek érdekében kérjük, hogy mindig legyen víz a víztartályban. A levegőben található mikroorganizmusok és pollenek nagyon apró részecskék, nem halmozódnak fel egy ekkora szűrőbetéten olyan mértékben, hogy az „telítődjön” és „leszakadjon”.  Ha nagyon poros, szennyezett a terem levegője, akkor a heti karbantartás alkalmával szürkés bevonat jelentkezhet a szűrőbetéten, ami tisztítással eltávolítható. A készülék kényszerített légáramlással folyamatosan cseréli és szűri a helyiség levegőjét, ezáltal csökkenti a kórokozók számát is. A helyiségben tartózkodó személyek kontaktját, higiéniai viszonyait azonban értelemszerűen nem tudja kontrolálni, ezért arra nem tudunk garanciát vállalni, hogy az osztályteremben senki nem lesz beteg.

A készülék átmérője 21,5 cm, magassága pedig 15,5 cm.

A készülék hálózatról üzemeltetett 12V-os adapterrel működtethető.

A készülék karbantartását a víztartály kiürülésekor érdemes elvégezni (5-7 naponként), ilyenkor ajánlott a szűrőzsák szappanos meleg vízzel történő átmosása, valamint a víztartály átmosása.

A vírusok, baktériumok és apróbb pollenek nem képeznek látható bevonatot (a szűrő 5-7 naponkénti tisztítása mellett); viszont a helyiség levegőjének szennyezettségének mértékétől függően, a por szürkés bevonatot képezhet a szűrőzsákon.