Grapefruitolaj 10 ml

1190 Ft

Kiszerelés: 10 ml

Illat: narancsra emlékeztető; kesernyés illatjegyekkel

Latin név: Citrus paradisi

Ti mondtátok a Grapefruitolajról

  • Ha megrendeled ezt a terméket, akkor 24 pontot szerezhetsz!

Leírás

A Grapefruitolajról bővebben

 

Javasolt alkalmazás

Párologtatásra, aromafürdő és bőrápoló olaj (zsíros bőrre) készítéséhez.

 

Elterjedés, termesztés, előállítás

A grapefruit illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó grapefruit terméshéjából préseléssel vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. A terméshéj mellett alkalmanként a termésekből is préselnek ki olajat. Ez utóbbi esetben az illóolajat és a vizes-frakciót centrifugálással választják szét. Az illóolaj színe zöldessárga, narancsra emlékeztető illatú, de annál frissebb, fűszeresebb és kevésbé édeskés illatú.

 

Összetétel, minőség

Az illóolaj fő alkotórésze a citrus-olajokra jellemző limonén (95-98%), mely vegyület mellett több, 1%-nál kisebb mennyiségben jelenlévő vegyület (pl. mircén, alfa-pinén, béta-kariofillén) is található. A gyümölcshéjból vagy termésből préselt illóolajban olyan alkotrórészek is megtalálhatók (kumarinok – pl. limettin), melyek nem illékonyak, de az illóolajban kioldódnak.

 

Felhasználás

Az illóolaj főbb hatásaiként a fertőtlenítő, antimikrobiális, nyugtató, valamint a bőr alatti szövetek vérellátását és nyirokkeringését elősegítő hatásokat lehet megemlíteni. A grapefruitolajat e hatások miatt szorongások oldására és a meghűlések okozta kellemetlen tünetek enyhítésére lehet használni aromalámpák vizébe cseppentve vagy levegőbe porlasztva, illetve a légzés könnyítését célzó inhaláló keverékek alkotórészeként. Zsíros, pattanásos bőr ápolására, illetve cellulitis kezelésére szánt készítmények egyik hatóanyagaként is ajánljuk a grapefruit illóolajat tartalmazó készítményeket. Kellemes, frissítő illata miatt kedvelt alkotórésze a masszázs- és fürdőolajoknak is.

Az illóolaj nem toxikus, nem bőrirritáló, nem bőrérzékenyítő. A hidegen préseléssel kinyert illóolajban a kumarinok miatt enyhén fototoxikus hatású. Emiatt a kozmetikai készítmények legfeljebb 4%-ban tartalmazhatnak préseléssel előállított grapefruit illóolajat, és azt is javasolják, hogy grapefruit illóolajat tartalmazó kozmetikai készítmény használata után legalább 12 órát várjunk a napozással és a szoláriumozással. A vízgőz-desztillációval előállított grapefruit illóolaj kumarinmentes, ezért fototoxikus hatással ennél az olajnál nem kell számolnunk.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Grapefruitolaj 10 ml” értékelése elsőként