Aromaterápia

Az aromaterápia a legáltalánosabb meghatározás szerint az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok és az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége.

Az aromaterápia kifejezés első használata (1937) René-Maurice Gattefossé kozmetikai vegyész nevéhez fűződik, aki a modern tudományos gondolkodás és az orvosi gyakorlat keretébe ágyazva alkotta meg az „illóolajok alkalmazásán alapuló gyógyító rendszerét”- az aromaterápiát-, de tudott az illóolajok idegrendszerünkre és érzelmeinkre kifejtett hatásairól is.

Tudtad?

A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatát nagyrészt a bennük felhalmozódott illóolajok adják. Az illóolajok erősen „koncentrált” természetes anyagok, kinyerésük víz- vagy vízgőz-desztillációval, préseléssel, oldószerrel, enzimes bontással vagy szuperkritikus kivonással (extrakcióval) történik.

 

Mi mindenre jók az illóolajok?

Kedvenc olajaidból megalkothatod saját illatkompozíciódat, és használhatod parfümként vagy akár otthonodat is illatosíthatod vele! Az illóolajok azonban nemcsak idegrendszerünkre és érzékszerveinkre vannak kivételes hatással: különböző tulajdonságaiknak köszönhetően számos betegség esetén alkalmazhatóak eredményesen kiegészítő kezelésként. Természetesen fontos, hogy a pontos diagnózis meghatározásához és a megfelelő kezelés kialakításához minden esetben konzultáljunk szakorvossal, és tájékoztassuk, ha aromaterápiás kezelést is igénybe veszünk a gyógyuláshoz.

 

Hogyan hasznosíthatod az illóolajokban lévő hatóanyagokat?

Olajainkat különböző módokon juttathatod szervezetedbe, például orrodon keresztül a légtérből belélegezve inhalálással vagy bőrödön keresztül felszívódással. A hígításától függően fontos, hogy helyesen válasszuk meg a felhasználás módját – Illóolaj kisokosunk  ebben is segítséget nyújt neked!

 

Az illóolajok használatának története

Az illóolajos növényeket és azok illatos/aromás anyagait az évezredekkel ezelőtti ősi civilizációkban (India, Kína, Egyiptom) is használták testápolásra, gyógyításra, vallási szertartások nélkülözhetetlen részeként, szerelmi csábításokra, járványok tovaterjedésének megállítására. Arra, hogy 4-5 ezer évvel ezelőtt az illóolajos növényeknek nem csupán a kivonatait, hanem a desztillátumait (illóolajban gazdag kivonatai) is használták, tanúságként szolgál, hogy az ősi Indus-völgyi civilizációt feltáró ásatások során a mai Pakisztán területén i.e. 3000-ből származó terrakotta „desztilláló készüléket” tártak fel, és ugyanitt parfümök tárolására használt edényeket is találtak. Mindezek biztos jelei annak, hogy már évezredekkel ezelőtt is állítottak elő illóolajszerű – illékony összetevőkben gazdag – növényi termékeket és parfümöket.

Az illatos olajok és gyanták a föníciai kereskedők révén jutottak el Keletről az Arab-félszigetre, majd onnan a mediterrán területeken fekvő ókori görög és római birodalomba. Az illóolajok használata a középkori Európában először Spanyolországban, később Dél-Franciaországban vált ismertté, majd a későbbi századokban mindenütt elterjedt. A kolostorokban igen magas szintre emelték a gyógy- és illóolajos növények termesztését, illetve az ilyen növények és az illóolajok használatát. A gyógy- és aromás növények, valamint az illóolajok széles körű alkalmazása azonban a XIX. század közepe táján, a vegy- és a gyógyszeripar fejlődésével és térhódításával egy időben fokozatosan háttérbe szorult, de mintegy 100 évvel később ismét kezdték fel- és elismerni azt, hogy a növényi anyagok – köztük az illóolajok – „természet adta” gyógyhatása mással nem pótolható.

Az illóolajok csoportosítása

Gyümölcs, húsos termés Száraz termés, mag, gyökér, gyöktörzs Levél, szár Ág, kéreg, toboz, tűlevél: Virág, virágzat
Bergamottolaj Ánizsolaj Babérolaj Cédrusolaj lang-ilangolaj
Borókaolaj Édesköményolaj Bazsalikomolaj Ciprusolaj Jázminolaj
Citromolaj Gyömbérolaj Borsosmentaolaj Citromos teafaolaj Kamillaolaj
Édesnarancsolaj Korianderolaj Cickafarkolaj Erdei fenyőolaj Lavandinolaj
Grapefruitolaj Vetiverolaj Citromfűolaj Fahéjolaj Levendulaolaj
Kubebaolaj Citromos eukaliptuszolaj Kámforolaj Római kamillaolaj Rózsaolaj
Mandarinolaj Citronellaolaj Lucfenyőolaj Szegfűszegolaj
Narancsolaj Eukaliptuszolaj Nyugat-indiai szantálfaolaj
Fodormentaolaj Teafaolaj
Gerániumolaj
Indiai citromfűolaj
Japánmentaolaj
Kajeputolaj
Kakukkfűolaj
Majorannaolaj
Niaouliolaj
Orvosizsályaolaj
Pacsuliolaj
Pálmarózsaolaj
Rozmaringolaj

Miért fontos, hogy 100%-ban bevizsgált, természetes illóolajokat használj?

A nem megfelelő minőségű, szintetikus vegyületek irritálhatják a bőrt és használatukkal kétséges a terápiás hatás elérése is.

AROMAFÜRDŐ

A meleg víz felületéről felszálló illóolajok a szaglószerven keresztül perceken belül kifejtik hatásukat az agyban. Az illóolajok részben a levegővel és a párával együtt belélegezve a tüdőből választódnak ki, részben pedig a bőrön keresztül szívódnak fel, majd a véráram közvetítésével jutnak el a különböző szövetekbe, szervekbe. Mozgásszervi megbetegedések, izomfeszülés, nőgyógyászati panaszok, alvászavarok esetén az aromafürdő jótékony hatású lehet. Készítéséhez keverjünk el 5-10 csepp illóolajat 1 evőkanál tejben, tejszínben vagy habfürdőben, majd a keveréket adjuk a fürdővízhez. A fürdés javasolt időtartama legalább 10-15 perc.

Az aromafürdő részfürdőként alkalmazva is jótékony hatású lehet a láb frissítésére, pihentetésére, ill. egyes gombás fertőzések kezelésére. Készítéséhez cseppentsünk 5-10 csepp illóolajat 1 teáskanálnyi sóra vagy szódabikarbónára, majd keverjük el egy tál (kb. 2 liter) langyos vízzel, és 10-15 percig áztassuk benne a lábat. Kellemes, frissítő hatású, ha áztatás közben finoman masszírozzuk a lábfejet.

BELÉLEGZÉS

Aromalámpába vagy párologtatóba tett illóolajokkal felfrissíthetjük környezetünk levegőjét, kellemes illatot varázsolhatunk otthonunkban, munkahelyünkön. Az illóolajok belélegzés során leggyorsabban az agy limbikus rendszerére gyakorolnak hatást. A belélegzett illóolajok enyhíthetik fáradtságunkat, javíthatják közérzetünket és segíthetik az elalvást. Megfázásos időszakban célszerű naponta többször is illóolajat párologtatni, mert ezzel kedvezőtlen körülményeket teremthetünk a levegőben terjedő kórokozók fejlődéséhez, és egyben serkenthetjük az immunrendszer működését is. Párologtatás céljából radiátorra elhelyezett és vízzel töltött edénybe, vagy aromalámpába cseppentsünk 6-10 csepp illóolajat. (Párologtatásnál az illóolajok mennyiségének meghatározására nincsenek pontos adatok. Mindenkinek saját magának érdemes megtapasztalnia, mennyi illóolajat kell elpárologtatnia ahhoz, hogy a helyiségben kellemes illat legyen.
A levegő úgy is frissíthető és/vagy fertőtleníthető, ha pumpás permetezőbe töltött 300 ml-nyi vízhez 8-12 csepp illóolajat adunk, majd alaposan összerázzuk, és a levegőbe permetezzük a keveréket.
Az illóolajok belélegzésének az is gyakori módja, hogy zsebkendőre vagy párnaszélre cseppentjük azokat, és az onnan elillanó illóolajokat lélegezzük be. Papír zsebkendőre cseppentsünk 1-1 csepp illóolajat, és előbb az egyik, majd a másik orrnyíláson keresztül lélegezzük be. E módszer alkalmazását gyermekeknél 5-7 éves koruk előtt nem ajánljuk.

BEDÖRZSÖLÉS

Reumás panaszok, ficamok, rándulások, zúzódások és légúti megbetegedések esetén előnyös alkalmazásmód, ha a kezelés helye érintésre, nyomásra nem érzékeny. Az alkalmazott illóolajok helyi vérbőséget idéznek elő és enyhe érzéstelenítő/fájdalomcsillapító, valamint – a mellkasra és a hátra kenve – köhögéscsillapító és köptető hatással is rendelkeznek. Bedörzsöléshez 6-10 csepp illóolajat keverjünk el 1 evőkanál zsíros olajban vagy 70%-os alkoholban.

BOROGATÁS

Hideg (langyos) borogatás javasolt a hirtelen fellépő panaszok (heveny, akut) esetén, így például sérülések okozta fájdalom és duzzanat kezelésére, vagy lázcsillapításra. A felmelegedett borogatást cseréljük ki. Meleg borogatást rendszerint krónikus, visszatérő tünetek, fájdalmak enyhítésére (pl. menstruációs görcsök, hátfájás, bélgörcsök, ízületi gyulladások, köszvény) szoktak ajánlani. A meleg borogatás javítja a vér- és nyirokkeringést, tágítja a pórusokat, és csökkenti a fájdalmakat. A borogatás elkészítéséhez egy tál (kb. 2 liter) vízbe tegyünk 4-5 csepp, előzőleg egy kanálnyi mézben elkevert illóolajat, és a vízzel alaposan keverjük össze. Ezt követően mártsunk bele egy puha ruhadarabot, azt jól itassuk át az illóolajos vízzel, majd enyhén kicsavarva helyezzük a kezelendő felületre. A meleg borogatást fedjük be meleg törölközővel, majd 20 perc után a nedves felületet töröljük szárazra.

ILLATSZER, ARCSZESZ

10-15 csepp illóolajat oldjunk fel 70 ml 100%-os alkoholban, majd 48 óra eltelte után adjunk az elegyhez 2 evőkanál vizet és finoman rázzuk össze az üveg tartalmát. Ezután újabb 48 óráig hagyjuk állni a keveréket, majd szűrjük le egy papírszűrőn. Ha túl erősnek érezzük az illatot, akkor további víz hozzáadásával hígíthatjuk. Illatszerként használva töltsük pumpás üvegcsébe a keveréket. Arcszeszként dörzsöljünk néhány cseppet az arcbőrbe.

INHALÁLÁS

Az illóolajok inhalálása a fentebb ismertetett belélegzésnek „intenzívebb” formája, ahol a szervezetbe jutó illóolajok koncentrációja magasabb, a hatások pedig gyorsabban és erőteljesebben jelentkeznek. Éppen ezért az inhalálás hatékony módszer a rekedtség, a nehéz légzés és a köhögéssel járó légúti megbetegedések (légcsőhurut, hörghurut) kezelésében. Inhalálás céljára 1 liter forró vízbe 3-8 csepp illóolajat tegyünk. A felszálló illóolajos gőzt legalább 5 percig orron keresztül, vagy szájon át lélegezzük be (a vízpára is segíti a letapadt váladék kiürülését). Az inhalációt naponta egy-három alkalommal tanácsos végezni és a betegség súlyosságától függően azt több napon, esetleg több héten át naponta meg kell ismételni. Az inhaláció befejeztével kb. 1 órán keresztül ajánlatos abban a helyiségben maradni, ahol inhaláltunk. 5 évesnél kisebb gyermekeknél nem szokták az inhalációt ajánlani, és egyes illóolajok (pl. borsosmenta, eukaliptusz) alkalmazása is ellenjavallt.

MASSZÁZS

A masszázs simításból, gyúrásból, dörzsölésből, rezegtetésből és szelíd ütögetésből álló, kézzel végzett kezelés, amely kedvező hatással van a vázizomzatra, a vér- és nyirokkeringésre, és a közérzetet is javítja. A masszírozáshoz használt olaj általában növényi zsíros olajat és kevés illóolajat tartalmaz (masszázsolaj készítéséhez 6-10 csepp illóolajat keverjünk el 1 evőkanál zsíros olajban). A masszázshoz használt illóolajok elsősorban a bőrbe, valamint a mélyebben lévő szöveti részekbe és a vérpályába eljutva fejtik ki jótékony hatásukat, de a masszázs során elillanó és belélegzett illóolajok nyugtató és/vagy frissítő, a hangulatot kedvezően befolyásoló hatásai is érvényesülhetnek. A masszázsolaj készítéséhez felhasznált növényi olajok pedig nem csak fontos vivőanyagok, hanem a bőr védőrétegében található olajsavban és esszenciális zsírsavakban is gazdagok, ezért többek között bőrpuhító és bőrtápláló hatásokkal is kiegészítik a masszázsolajban lévő illóolajok kedvező tulajdonságait.

SZAUNA

A szaunázás jótékonyan hozzájárul a szervezet ellenálló képességének serkentéséhez, enyhíti a légúti megbetegedések panaszait, kedvezően befolyásolja az izomzat tónusát és a kedélyállapotot. A szaunázás fenti hatásai illóolajok, illóolaj keverékek, szaunaolajok használatával fokozhatók. Az illóolajokból/keverékekből vagy szaunaolajokból 2-5 cseppet adjunk a felöntőkanál vizéhez, majd öntsük a forró kövekre. A művelet igény szerint ismételhető.
A szaunázás bizonyos esetekben (pl. magas vérnyomás, szívbántalmak, egyes akut gyulladásos folyamatok) ellenjavallt, ezért szaunázás előtt konzultáljunk háziorvosunkkal. Fokozatosan szoktassuk magunkat a szaunázáshoz, ne vigyük túlzásba a hőterhelést. Az illóolajok mérsékelten tűzveszélyesek, ezért azokat ne öntsük hígítatlanul a forró kövekre, ne keverjük alkohollal, valamint ne tároljuk a forró szaunában. Használatuk során gondoljunk az esetleges egyéni olajérzékenységre, használat után pedig gondoskodjunk a szaunakamra alapos átszellőztetéséről.

Az illóolajok alkalmazását egészségmegőrzésre, szépségápolásra, ill. enyhébb panaszok enyhítésére kizárólag külsőleg, és ép bőrön ajánljuk!
Az illóolajokat néhány kivételtől eltekintve – levendulaolaj, teafaolaj – nem tanácsos hígítatlanul alkalmazni a bőrön, hanem valamilyen vivőanyagban (bázisolaj, krém, gél) elkeverve használandók, és alkalmazásuknál ügyelni kell arra is, hogy ne kerüljenek nyálkahártyára.

Belsőleges alkalmazásukat kizárólag orvos vagy képzett aromaterápiás szakember javaslatára és az előírt adagok pontos betartásával ajánljuk!

Vásárláskor ragaszkodjunk a jó minőséghez és a termékhez adott pontos tájékoztatáshoz.
Mindig ügyeljünk az alábbiakra:

  1. Az illóolaj üvege cseppentőbetéttel és garanciagyűrűvel legyen ellátva, mely védelmet nyújthat az ellen, hogy kisgyermekek – a szülők figyelmetlensége folytán – nagyobb mennyiséget fogyasszanak az olajból.
  2. Az illóolaj dobozán vagy címkéjén megtalálható legyen
    – a gyártó/forgalmazó címe, telefonszáma, elérhetősége, így szükség esetén munkaidőben a megfelelő információkhoz hozzá lehet jutni.
    – a termék azonosítására szolgáló gyártási szám, hogy reklamáció esetén az adott tételt a gyártó ellenőrizni tudja.
  3. Az illóolaj használatát segítse a dobozba helyezett vásárlói tájékoztató, melyben a gyártó/forgalmazó felhívja a figyelmet az olajok biztonságos használatára, és az ezzel kapcsolatos teendőkre.
  4. Az termékek a megvásárlás helyén megfelelő körülmények között kerüljenek kihelyezésre, mivel az illóolajok hő- és fényérzékenysége folytán a tartós hőhatásnak kitett helyeken (pl. nyári melegben utcán, ablakban, napon) vagy világos, átlátszó üvegben tárolt olajok használata nem biztonságos.
  5. Minden esetben ellenőrizzük a termékek szavatossági idejét, mivel a lejárt szavatosságú termékekben a tárolás során olyan bomlástermékek keletkezhetnek, melyek allergiás bőrreakciókat idézhetnek elő.