Kamillaolaj 2 ml

2950 Ft

Kiszerelés: 2 ml

Illat: karakteres, erős, átható

Latin név: Matricaria chamomilla

Ti mondtátok a Kamillaolajról

  • Ha megrendeled ezt a terméket, akkor 59 pontot szerezhetsz!

Leírás

A Kamillaolajról bővebben

 

Javasolt alkalmazás

Arcgőzölésre, inhalálásra, bőrápoló olaj (száraz, érzékeny bőrre) és aromafürdő készítéséhez.

 

Elterjedés, termesztés, előállítás

A kamilla illóolajat (Aetheroleum chamomillae) a fészkesvirágzatúak családjába tartozó orvosi székfű vagy kamilla ,,teljes virágzatából” vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az illóolaj hozama 0,4-1,5%. Az illóolaj mélykék vagy sötétkék színű, kesernyés ízű, illata édeskés.

 

Összetétel, minőség

Fő alkotórészei az α-bizabolol (15-40%), bizabolol- származékok, valamint a vízgődesztilláció során a matricinből képződő kamazulén (3-5%) és spiroéterek. A kamilla illóolaja hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.

 

Felhasználás

Az illóolaj és az illóolajban gazdag szeszes-vizes kivonatok főbb hatásai: antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó, emésztőrendszeri tonizáló és nyugtató.

A kamilla illóolaj és az illóolajban gazdag szeszes-vizes kivonatok alkalmazásának legfontosabb területei: bőrgyulladások, bőrfekélyek. Nehezen gyógyuló sebek, ekcéma; a szájüreg-, a garat- és az orrüreg gyulladásai. Gyomor-és bélrendszeri fekélyek, aranyér; izom- és izületi gyulladások, valamint hüvelyfertőzések kezelése.

A kamilla illóolajat és az illóolaj összetevőkben gazdag szeszes-vizes kivonatot a szájüreg és a felső légutak megbetegedéseiben használható szájöblögetőkben, inhaláló- és légzéskönnyítő hatású készítményekben (pl. mellkasi bedörzsölők), valamint az orrüreg gyulladásainak kezelésére szánt kenőcsökben alkalmazzák. Az emésztőrendszer gyulladásos folyamatainak és fekélyeinek kezelésére kamilla illóolajat, ill. annak főbb alkotórészeit tartalmazó készítményeket használnak.

Az illóolaj fontos alkalmazási területe a különféle bőrproblémák kezelése, melyekre terápiás és kozmetikai céllal alkalmazható készítmények sora áll rendelkezésünkre. A kamilla illóolajat gyulladáscsökkentő és bőrápoló tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák a babaápoló készítményekben.

A kamilla illóolaj erős gyulladáscsökkentő hatóanyagainak (matricin, kamazulén) köszönhetően az illóolaj és az illóolaj alkotórészeket tartalmazó szeszes kivonatok jó eredménnyel alkalmazhatók az izom- és izületi gyulladások kezelésére, részben borogatások és gyógyfürdők, részben gyulladáscsökkentő hatással (is) bíró készítmények alkotórészeként.

Hüvelyfertőzések és aranyér esetén terápiás és higiéniás céllal más növényekből készült kivonatokkal és illóolajokkal együtt ülőfürdők, ill. kúpok alkotórészeként kerülhet felhasználásra.

Masszázs aromaterápiás kezelések során a várandósok szorongásának és fájdalmainak mérséklésében is alkalmazzák a kamilla illóolajat tartalmazó készítményeket.

A kamilla illóolaja nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus. A kamillaolaj használata általában biztonságos, de az olajban előforduló szeszkviterpén-lakton vegyületekre érzékeny egyéneknél egyes esetekben allergiás reakciók (bőrgyulladások) fordulhatnak elő.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kamillaolaj 2 ml” értékelése elsőként