Bergamottolaj 10 ml - Aromax Illóolaj Webáruház

Bergamottolaj 10 ml

1750 Ft

Kiszerelés: 10 ml

Illat: kellemes, Earl Grey teára emlékeztető

Latin név: Citrus bergamia

Leírás

 A Bergamottolajról bővebben

 

Javasolt alkalmazás

Párologtatásra-hűs, friss illatot áraszt, aromafürdő készítéséhez.

 

Elterjedés, termesztés, előállítás

A bergamott illóolajat (Aetheroleum bergamottae) a citromfélék családjába tartozó bergamottfa éretlen vagy érett terméséből többnyire préseléssel nyerik ki, viszonylag szerény, 0,5%-os hozammal. Az illóolaj színe zöld vagy zöldessárga, kellemes, friss gyümölcsre emlékeztető illatú.

 

Összetétel, minőség

A préseléssel kinyert illóolaj főbb alkotórészei a linalil-acetát (10-30%), a limonén, a linalool, valamint a bergaptén és egyéb furanokumarinok.

 

Felhasználás

Az illóolaj nyugtató hatásáért a linalil-acetát és a linalool, fertőtlenítő és antibakteriális hatásáért a limonén a felelős, míg a fototoxikus hatást elsősorban a bergaptén váltja ki. Dezodoráló és görcsoldó hatásai is megemlíthetők.

Az illóolajat és az illóolajat tartalmazó készítményeket álmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtatás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák.

A bergamottolaj alkalmazásának másik fontos területe a bőrápolás, mely célra elsősorban kozmetikai termékek alkotórészeként kerül felhasználásra, például aknés bőr ápolására és rovarcsípések helyén kialakult gyulladás okozta feszülő érzés mérséklésére alkalmaskészítmények egyik összetevőjeként.

Az illóolaj dezodoráló, fertőtlenítő és antimikrobiális. A kellemetlen szájszag kezelésére ajánlott száj- és garatöblögető, illetve izzadás elleni készítmények összetevőjeként is felhasználják. Önmagában vagy más illóolajokkal társítva légtér fertőtlenítőként és légtérillatosítóként is alkalmazzák.

A hidegen préseléssel kinyert bergamott illóolaj nem mérgező, nagyon enyhén irritáló, és nincs bőrérzékenyítő hatása. Számolni kell a préseléssel kinyert illóolajban jelenlévő furanokumarin vegyületeknek hatásával, amennyiben az alkalmazással egyidőben UV-fény (312-320 nm) éri a bőrünket. Ennek elkerülése érdekében szappanokban, fürdőkészítményekben nem lehet 0,4%-nál magasabb a hidegen préseléssel előállított bergamottolaj mennyisége, és a bergamottolaj vagy a bergamottolajat tartalmazó kozmetikumok használatát követő 12 órán belül kerülendő a napozás, a szoláriumozás és a napfényben történő síelés.

A bergamottolajat az élelmiszeriparban az Earl Grey tea ízesítésére is használják.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bergamottolaj 10 ml” értékelése elsőként