Mi áll a betegséged mögött? – avagy a baktériumok és a vírusok közti különbségek

  • Hírek
  • 2019-11-07
  • 0

A  gyakori betegségek okozói baktériumok vagy vírusok lehetnek, de mi a különbség közöttük, melyiket hogyan lehet kezelni, és honnan tudhatod, hogy éppen melyikkel van dolgod? Ezekre a kérdésekre válaszolunk most, hiszen minél jobban ismered az “ellenséget”, annál hatékonyabban veheted fel vele a harcot!

A baktériumokról

A vírusokról

A baktériumok szinte bármilyen környezetben képesek életben maradni. Vannak kifejezetten jótékony baktériumok, mint pl. a bélflóránk egyensúlyáért felelősek, de néhány fajtájuk fertőzést okoz, ezeket patogén baktériumoknak nevezzük.
Bakteriális fertőzés pl.: a torokgyulladás, a húgyúti fertőzések, a tuberkulózis, vagy a Lyme-kór.

A vírusok még a baktériumoknál is kisebb mikroorganizmusok. Élősködők, azaz élő sejtekben vagy szövetekben képesek csak fejlődni. Néhány vírus teljesen el is pusztítja a megfertőzött sejtet.
Vírusos fertőzés pl.: az influenza, a megfázás, a bárányhimlő, vagy a szemölcs

Bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza a megfázásos tüneteket?

Az átlagos megfázást vírus okozza, néhány esetben azonban másodlagos bakteriális fertőzés alakulhat ki a megfázás közben vagy azt követően. Ilyen lehet az arcüreg-, a fül-, vagy a tüdőgyulladás. Ha két hétnél tovább tartanak a tüneteid, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Diagnosztizálás és kezelés

Az orvos a kórtörténetedet, a tüneteidet, és az aktuális járványokat figyelembe véve állítja fel a diagnózist, de akár mintát is vehet, hogy részletes vizsgálatra küldje azt. Ez a minta bakteriális fertőzés esetén pl. abban is segíthet, hogy milyen antibiotikumot érdemes szedni.

A bakteriális fertőzések a megfelelő  antibiotikummal jól kezelhetőek, azonban a vírusokra semmilyen hatással nincsenek.

Nagyon fontos, hogy mindig kövesd az orvos utasításait! Ne kezeld saját magad, hiszen egy betegségből kialakult szövődmény, akár évekig is vissza-visszatérhet!

Koncentrálj a megelőzésre, amihez mi az Antibacteria légfrissítő spray-t ajánljuk, mely antimikrobiális hatású illóolajokat tartalmaz. Tisztítja a levegőt, képes elpusztítani a baktériumokat, gombákat és vírusokat. Ráadásul hét különböző, ellenállhatatlan illatban elérhető. Neked melyik lesz a kedvenced?

Megosztás:

Mi is az a téli depresszió?

Karácsonyi illatok

Szólj hozzá az alábbi cikkhez “Mi áll a betegséged mögött? – avagy a baktériumok és a vírusok közti különbségek”