Tavaszi nagytakarítás natúr tisztítószerekkel

  • Hírek
  • 2016-04-27
  • 0

A húsvét előtti tavaszi nagytakarításhoz gyűjtöttünk össze pár natúr tisztítószer receptet, amit nagyon egyszerűen otthon is elkészíthetsz, hiszen olyan összetevőket tartalmaznak, amik szinte bármelyik háztartásban megtalálhatóak! + 1 meglepetés natúr kölni recept húsvétra!

NATÚR ABLAKTISZTÍTÓ

A környezettudatosság jegyében használhatsz már meglévő szórófejes flakont, de mosd ki alaposan. Tölts a flakonba 350 ml desztillált vizet, 150 ml 20%-os ecetet (ha nincs épp otthon, a 10%-os is megfelel, de akkor növeld az ecet arányát), és 8 csepp citrusos illóolajat. Kiváló erre a célra a citrom-, a grapefruit- vagy az édesnarancsolaj. Mind kiváló fertőtlenítő, antimikrobiális és antivirális hatásokkal is bír amellett, hogy igazán friss, gyümölcsös illatot varázsolnak otthonodba. Bátran kombináld őket! Rázd össze a keveréket, és már használhatod is.

Tipp: az ablaktisztításhoz ne használj papírtörlőt! Inkább hasznosítsd újra az újságpapírt!

NATÚR FELMOSÓ

Ha kicsi gyermekeid vannak, különösen fontos, hogy takarításnál is minél kevesebb vegyi anyagot használj. Az alábbi recepttel lecserélheted a felmosószered!

Keverj össze egyenlő arányban ecetet és forró vizet, majd adj hozzá 6-10 csepp illóolajat, és kész is. Az illóolaj lehet erdeifenyő, citrom, levendula, vagy akár geránium is. Mind antimikrobiális hatású, sőt az illóolajok remek illata az igazi tavaszt hozza el. Az ecet illatától nem kell tartani, hiszen az illóolajok egyrészt elfedik, másrészt pedig amint a padló felszáradt, teljesen elillan. Ezt a natúr felmosót használhatod parkettán, csempén, laminált és linóleum padlón egyaránt.

Tipp: ha fa padlód van, a következő ápoló felmosót ajánljuk! 4 liter forró vízhez adj 180 ml olívaolajat és 125 ml citromlevet. Illatosítsd pár csepp cédrus– vagy szantálolajjal!

NATÚR ÖBLÍTŐ

Ismét az ecetet ajánljuk, de most fele-fele arányban vízzel keverve. Pár csepp illóolajat is javaslunk, aminek elsősorban nem az illata, hanem fertőtlenítő hatása fog érvényesülni. Kiváló erre a célra a levendulaolaj. A ruhák egyáltalán nem lesznek ecetillatúak, sőt igazán tiszta, és friss illatot fogsz érezni teregetéskor… pont mint gyerekkorunkban a nagymamánál, aki még nem szintetikus öblítővel mosott.

NATÚR SZŐNYEGTISZTÍTÓ

Szükséged lesz 500 ml bóraxra (ami egy természetes ásványi só), 250 ml szódabikarbónára és 10 csepp illóolajra. A következőket ajánljuk hozzá: borsosmenta, rozmaring, levendula, citrom, teafa. Amellett, hogy felfrissítik a szoba levegőjét, a fenti illóolajak mind fertőtlenítő hatásúak. Az összetevőket tedd egy tálba és keverd össze. Előfordulhat, hogy egy kicsit csómós lesz, akár az illóolajtól, vagy a párától. Tedd félre amíg megszárad és keverd át újra. Ha van otthon üres fűszertartód, akkor töltsd meg vele, és már használhatod is! Finoman hintsd a szőnyegre, dörzsöld bele, majd fél óra eltelte után porszívózz fel a szokásos módon. A maradék natúr szőnyegtisztítót tárolhatod dunsztos üvegben.

+ 1 MEGLEPETÉS! NATÚR KÖLNI HÚSVÉTRA – Ezt nyomd a locsolók kezébe!

Szükséged lesz 4ml 70%-os gyógyszertárban beszerezhető alkoholra, egy szórófejes üvegcsére, egy pipettára és az alábbi illóolajokra:

A pipettával 2ml alkoholt töltsd a választott üvegcsébe, és add hozzá az illóolajakat, majd jól rázd össze, amíg homogén nem lesz. Adj hozzá még 2ml alkoholt és ismét rázd össze. Összesen 5 ml natúr parfümöd lesz, de ha szeretnél többet, csak duplázd, vagy triplázd a mennyiségeket! Az illóolajokat is variálhatod, ha épp más illatra vágysz. Arra ügyelj, hogy az alkohol és az illóolajok aránya 4:1 legyen.

Megosztás:

Illóolajok, tavaszi fáradság ellen!

Szólj hozzá az alábbi cikkhez “Tavaszi nagytakarítás natúr tisztítószerekkel”