Illóolajok

Tudtad?

A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatát nagyrészt a bennük felhalmozódott illóolajok adják. Az illóolajok erősen „koncentrált” természetes anyagok, kinyerésük víz- vagy vízgőz-desztillációval, préseléssel, oldószerrel, enzimes bontással vagy szuperkritikus kivonással (extrakcióval) történik.

Kedvenc olajaidból megalkothatod saját illatkompozíciódat, és használhatod parfümként vagy akár otthonodat is illatosíthatod vele! Az illóolajok azonban nemcsak idegrendszerünkre és érzékszerveinkre vannak kivételes hatással: különböző tulajdonságaiknak köszönhetően számos betegség esetén alkalmazhatóak eredményesen kiegészítő kezelésként. Természetesen fontos, hogy a pontos diagnózis meghatározásához és a megfelelő kezelés kialakításához minden esetben konzultáljunk szakorvossal, és tájékoztassuk, ha aromaterápiás kezelést is igénybe veszünk a gyógyuláshoz.

Olajainkat különböző módokon juttathatod szervezeted-be, például orrodon keresztül a légtérből belélegezve (inhalálással) vagy bőrödön keresztül felszívódással. A hígításától függően fontos, hogy helyesen válasszuk meg a felhasználás módját – Illóolaj kisokosunk ebben is segítséget nyújt neked!

Az illóolajos növényeket és azok illatos/aromás anyagait az évezredekkel ezelőtti ősi civilizációkban (India, Kína, Egyiptom) is használták testápolásra, gyógyításra, vallási szertartások nélkülözhetetlen részeként, szerelmi csábításokra, járványok tovaterjedésének megállítására. Arra, hogy 4-5 ezer évvel ezelőtt az illóolajos növényeknek nem csupán a kivonatait, hanem a desztillátumait (illóolajban gazdag kivonatai) is használták, tanúságként szolgál, hogy az ősi Indus-völgyi civilizációt feltáró ásatások során a mai Pakisztán területén i.e. 3000-ből származó terrakotta „desztilláló készüléket” tártak fel, és ugyanitt parfümök tárolására használt edényeket is találtak. Mindezek biztos jelei annak, hogy már évezredekkel ezelőtt is állítottak elő illóolajszerű – illékony összetevőkben gazdag – növényi termékeket és parfümöket.

Az illatos olajok és gyanták a föníciai kereskedők révén jutottak el Keletről az Arab-félszigetre, majd onnan a mediterrán területeken fekvő ókori görög és római birodalomba. Az illóolajok használata a középkori Európában először Spanyolországban, később Dél-Franciaországban vált ismertté, majd a későbbi századokban mindenütt elterjedt. A kolostorokban igen magas szintre emelték a gyógy- és illóolajos növények termesztését, illetve az ilyen növények és az illóolajok használatát. A gyógy- és aromás növények, valamint az illóolajok széles körű alkalmazása azonban a XIX. század közepe táján, a vegy- és a gyógyszeripar fejlődésével és térhódításával egy időben fokozatosan háttérbe szorult, de mintegy 100 évvel később ismét kezdték fel- és elismerni azt, hogy a növényi anyagok – köztük az illóolajok – „természet adta” gyógyhatása mással nem pótolható.

Gyümölcs, húsos termés Száraz termés, mag, gyökér, gyöktörzs Levél, szár Ág, kéreg, toboz, tűlevél: Virág, virágzat
Bergamottolaj Ánizsolaj Babérolaj Cédrusolaj Ilang-ilangolaj
Borókaolaj Édesköményolaj Bazsalikomolaj Ciprusolaj Jázminolaj
Citromolaj Gyömbérolaj Borsosmentaolaj Citromos teafaolaj Kamillaolaj
Édesnarancsolaj Korianderolaj Cickafarkolaj Erdei fenyőolaj Lavandinolaj
Grapefruitolaj Vetiverolaj Citromfűolaj Fahéjolaj Levendulaolaj
Klementinolaj Citromos eukaliptuszolaj Kámforolaj Római kamillaolaj
Kubebaolaj Citronellaolaj Lucfenyőolaj Rózsaolaj
Limettolaj Eukaliptuszolaj Mirhaolaj Szegfűszegolaj
Mandarinolaj Fodormentaolaj Nyugat-indiai szantálfaolaj
Narancsolaj Gerániumolaj Teafaolaj
Indiai citromfűolaj
Japánmentaolaj
Kajeputolaj
Kakukkfűolaj
Majorannaolaj
Niaouliolaj
Orvosizsályaolaj
Pacsuliolaj
Pálmarózsaolaj
Rozmaringolaj
Gyümölcs, húsos termés
Bergamottolaj
Borókaolaj
Citromolaj
Édesnarancsolaj
Grapefruitolaj
Klementinolaj
Kubebaolaj
Limettolaj
Mandarinolaj
Narancsolaj
 

Száraz termés, mag, gyökér, gyöktörzs

Ánizsolaj
Édesköményolaj
Gyömbérolaj
Korianderolaj
Vetiverolaj

 

Levél, szár
Babérolaj
Bazsalikomolaj
Borsosmentaolaj
Cickafarkolaj
Citromfűolaj
Citromos eukaliptuszolaj
Citronellaolaj
Eukaliptuszolaj
Fodormentaolaj
Gerániumolaj
Indiai citromfűolaj
Japánmentaolaj
Kajeputolaj
Kakukkfűolaj
Majorannaolaj
Niaouliolaj
Orvosizsályaolaj
Pacsuliolaj
Pálmarózsaolaj
Rozmaringolaj

 

Ág, kéreg, toboz, tűlevél:
Cédrusolaj
Ciprusolaj
Citromos teafaolaj
Erdei fenyőolaj
Fahéjolaj
Kámforolaj
Lucfenyőolaj
Mirhaolaj
Nyugat-indiai szantálfaolaj
Teafaolaj

 

Virág, virágzat
Ilang-ilangolaj
Jázminolaj
Kamillaolaj
Lavandinolaj
Levendulaolaj
Római kamillaolaj
Rózsaolaj
Szegfűszegolaj

A nem megfelelő minőségű, szintetikus vegyületek irritálhatják a bőrt. és használatukkal kétséges a terápiás hatás elérése is.