Illóolajok bevetésen – Te próbáltad már így használni őket?

  • Hírek
  • 2021-11-03
  • 0

Megtaláltam a home office illatát, filléres lazító fürdőolajkeveréket készítettem és egy zseniális mosdóillatosítási módszert is kipróbáltam.

Két hete az illóolajok bűvöletében élek, ugyanis azóta napi szinten használom, tesztelem az Aromax illóolajait. Ha még nem próbáltad illóolajok részvételével takarítani, illatosítani otthonodat, nem tesztelted képességeiket fürdőzésnél vagy szaunázáskor, tapasztalataim számodra is hasznosak lehetnek.

Illóolajok a háztartásban

Ötféle Aromax illóolaj érkezett hozzám, levendula-, citrom-, citrom-eukaliptusz olajak, valamint teafaolaj és kubebaolaj, amiket igyekeztem minden helyzetben kipróbálni, amire a leírásuk szerint ajánlják – és ami a mi életvitelünkhöz, otthonunkhoz passzol.

Levendulaolaj

Szimplán illatélmény alapján esett a választás a levendulaolajra, hogy a mosásnál öblítő helyett használjam, bármelyik másik illóolaj is alkalmas lehetett volna rá. Régóta szemeztem már ezzel a natúr megoldással, és örültem, hogy az ölembe pottyant a lehetőség, így vettem is hozzájuk gyorsan egy csomag mosódiót, hogy valódi legyen a próba. 4-5 mosáson már túl vagyok, és az eredmény: ejha! Egyrészt éppen olyan tiszták lettek, mint mosószerrel, másrészt az illóolaj (amit úgy adagoltam, hogy 1 evőkanál 10%-os ecethez csepegtettem 15-20 cseppet és ez ment az öblítő helyére) szuper finom illatot adott! Nem gondoltam volna, hogy ilyen kellemes lesz, nem tolakodóan erős (bár ez nyilván függ a mennyiségtől), mégis tartós, egyszóval meggyőzött.

A másik terep a szekrényillatosítás volt, kaptam az alkalmon és az illatát vesztett illatosító párnácskákra csepegtettem pár cseppet az illóolajból, így most egy darabig újra kipipálható ez a kérdéskör is. 2-3 csepp számomra hozta az elvárt illatélményt, de javaslom, próbáljátok ki először kevés mennyiséggel, és inkább utólag tegyetek még hozzá, nehogy túl erős legyen.

Kubebaolaj

Számomra ez abszolút újdonság volt, meglepődve tapasztaltam, hogy citrusos illat, enyhe (talán) fűszeres beütéssel. Mivel az aromaterápiában álmatlanságra is ajánlják, ez volt az esti illat, amit az Aromax mini száraz diffúzorba tettem, mellette teltek az estéink a nappaliban. Megmondom őszintén, nem lettem tőle álmosabb, de azt hiszem, ezt túlzás is lenne várni tőle, térillatosítóként viszont kétségtelenül kellemes volt érezni, illett az esték hangulatához.

Az ajánlásban is szerepelt, hogy teafaolajjal együtt takarításra is használhatjuk, ezt kipróbáltam, méghozzá úgy, hogy a felmosóvízhez 3 evőkanál ecetet adtam, plusz 15-15 cseppet mindegyikből. Járólapos helyiségeket mostam fel vele, a tisztaság teljesen rendben volt utána, ráadásul az illat egészen szuper volt. Nem volt erős, de nem is vártam, hogy a felmosástól illatozzon órákig a ház, mindenesetre ez így kétségkívül környezetkímélőbb megoldást nyújtott, és ez tetszett.

Teafaolaj

Ez lett számomra a „dolgozós illat”. Home office-ban dolgozom, a diffúzor pedig napközben odaköltözik az asztalomra. Pici, egyáltalán nincs útban, 2 cseppnyi illóolaj pedig nekem ilyen közelségben tökéletes illatélményt nyújt. A teafaolaj egészen szuper, frissítő háttérillat lett számomra, ajánlom mindenkinek, aki keresi az apró pluszokat, amik segítik a koncentrációt munka közben.

Egyébként légzőszervi problémák esetére is javasolják a teafaolajat, mivel ilyen problémáink jelenleg nincsenek, ebbéli képességeit nem tudtam tesztelni. Leírása alapján azonban ilyenkor nem csak szaunaolajként, de inhalálószerként is érdemes próbát tenni vele, de csak 7 éves kor felett.

Citromolaj

A citromolajat a fürdőszobában, mosdóban vetettem be térillatosítóként, nagyon kellemes ezekben a helyiségekben. Már nem emlékszem, hol, de olvastam egy tippet, miszerint a wc papír guriga belső oldalára érdemes csepegtetni illóolajat, kipróbáltam, jelentem, nagyszerűen működik! 5-6 csepp elég erre a célra és szuper, hogy nem kell hozzá plusz flakon és miegymás, fel sem tűnik, honnan jön a friss, citromos illat. Fürdőszobába erre a célra a pipereszekrény tetejére tettem egy tálkába vattakorongot, arra ment 7-8 csepp illóolaj.

Citromos eukaliptuszolaj

Ő szintén egy szuper illat, ha valamilyen kellemes háttérillatot keresünk otthonunkba. Nekem inkább nappali illatként jött be, de ez ízlés dolga, mindenesetre jó választás, ha nem kimondottan csajos, parfümillatot kerestek. Ezt az illóolajat szaunaolajként is szokták használni, pár napja pedig lehetőségem volt rá, hogy finn szaunában teszteljem, és bizony, váladékoldó hatásában van valami! Egyáltalán nem voltam náthás, de miután az illóolajos víz rákerült a kövekre, határozottan zsepiért kiáltott a helyzet, ahogy átjárta a légutakat. Máskülönben is nagyon passzolt a szaunázáshoz, akinek van lehetősége, feltétlenül próbálja ki, nem fogja megbánni!

Még egy kis wellness

A szaunázásnál persze vannak hétköznapibb, egyszerűbben kivitelezhető wellnesspillanatok is, nálunk sem a heti rutin része az ilyesmi. Ellenben egy jóleső habfürdőzésre szívesen kerítek sort időnként, ezért egyértelmű volt, hogy a levendulaolajat fürdőolajként is kipróbálom. Az Aromax leírása szerint készítettem fürdővizet, ami nagyon kellemes, nagyon pihentető, filléres wellnessélményt nyújtott, szerintem próbáljátok ki! Gyertyák nem voltak, de zene igen, nekem így volt tökéletes. Épp csak el nem aludtam, olyan jólesett megmártózni benne.

Hozzávalók:

1 teáskanál levendulaolaj
1 pohár tej
2 evőkanál méz
1 csipet só
2 tojássárgája (őszintén szólva ezt kihagytam, nekem tetszett nélküle is, de tudjatok róla, hogy mehetne a vízbe ez is.)
Ha többet akarsz megtudni az illóolajról és fajtáikról, keresd fel az Aromax weboldalát.

Megosztás:

Hogyan csökkentsük az allergiás tüneteket gyógyszerek nélkül, és hogyan védjük meg családunkat a vírusfertőzéstől?

Tedd élhetőbbé otthonod és a bolygót!

Szólj hozzá az alábbi cikkhez “Illóolajok bevetésen – Te próbáltad már így használni őket?”