Vetiverolaj 5 ml

2890 Ft

Kiszerelés: 5 ml

Illat: fás-földes, az eső utáni erdő illatára emlékeztető

Latin név: Vetiveria zizanoides

Ti mondtátok a Vetiverolajról

  • Elfogyott

Leírás

A Vetiverolajról bővebben

Javasolt alkalmazás

párologtatásra, aromafürdő és testápoló olaj készítéséhez

 

Elterjedés, termesztés, előállítás

A pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó indiai vetiverfű vagy khus-khus (Vetiveria zizanoides) Indiában, Burmában és Sri Lankán (Ceylon) őshonos. A növény szárított rizómáiból (gyöktörzseiből) és gyökereiből vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolajat, mintegy 1,5-3%-os hozammal. Helyenként a friss földalatti részekből is desztillálnak olajat, a hozam ilyenkor 1% körüli.

A sűrűn folyó olaj színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig változhat. Illata füstös, fás, hasonlít a dohos föld és az esőáztatta erdő illatára. A gyökerekből gyékényszőnyeget szoktak fonni, amit megnedvesítve a szoba levegőjének illatosítására használnak.

 

Összetétel, minőség

Az illóolaj legfontosabb összetevői a vetiverolok és a vetivonok, mely vegyületek az illóolaj mintegy 70-75%-át teszik ki.

 

Felhasználás

Az illóolaj nyugtató, antimikrobiális és keringésfokozó hatásokkal bír, ezért elsősorban sebek és bőrbántalmak, izom- és izületi fájdalmak kezelésére ajánljuk, de ellazulást és a stresszoldását elősegítő masszázsolajok és gyógyfürdők, illetve rovarriasztó (repellens) szerek alkotórészeként is felhasználják.

Szappanoknak, kozmetikai szereknek és ,,keleti parfümöknek” is fontos alapanyaga. A vetiverolaj nem toxikus, nem irritáló és nem fototoxikus.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vetiverolaj 5 ml” értékelése elsőként