Édesköményolaj 10 ml

1250 Ft

Kiszerelés: 10 ml

Illat: édeskés, pikáns, ánizsos

Latin név: Foenicumu vulgare

Ti mondtátok az Édesköményolajról

  • Ha megrendeled ezt a terméket, akkor 25 pontot szerezhetsz!

Leírás

Az Édesköményolajról bővebben

 

Javasolt alkalmazás

Párologtatásra, inhalálásra, arcgőzölésre, szájvíz készítésére, körömápoló olaj készítéséhez.

 

Elterjedés, termesztés, előállítás

Az édeskömény illóolajat (Aetheroleum foeniculi) az ernyősvirágzatúak családjába tartozó édeskömény érett, szárított és összezúzott terméseiből vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 2-6%-os hozammal. Az olaj színtelen vagy halvány sárgászöld színű, édeskés illatú, az ánizsra emlékeztető.

 

Összetétel, minőség

Főbb alkotórészei a transz-anetol (50-75%), a fenkon (1-14%) és az esztragol (2-7%). Az édeskömény fűszer változatából készült olaj a VII., a keserű változatból készült olaj pedig a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos.

 

Felhasználás

Az olaj főbb hatásai: nyákoldó, köptető, szélhajtó, görcsoldó, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és ösztrogénhormon-szerű. Alkalmazásának fontosabb területei nagy mértékben egyeznek az ánizséval. Székrekedés, epebántalmak és különböző eredetű diszpepsziás panaszok kezelésénél többféle készítmény alkotórészeként szélhajtó, görcsoldó és ízjavító tulajdonsága miatt van jelentősége. Az ánizsolajhoz hasonlóan kisbabák ,,szélgörcseinek” oldására masszázsolajok formájában is használják.

Az édeskömény illóolaj nem toxikus, közepesen vagy nagyon enyhén irritáló (főként sérült bőrön), nem érzékenyítő, nem fototoxikus.

Belsőleges alkalmazása különösen alkoholizmus, májelégtelenség és acetaminophen fogyasztás esetén nem ajánlott, esztragol tartalma miatt pedig egyes források külsőleg csak 1,5%-os koncentrációban javasolják használatát.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Édesköményolaj 10 ml” értékelése elsőként