Vissza

Illóolajok Illóolajok

Eukaliptuszolaj


Eukaliptuszolaj
Latin név: Eucalyptus globulus
Kiszerelés: 10 ml
Illat: frissítő, enyhén kámforos illatú

Javasolt alkalmazás:
párologtatásra-megfázásos időszakban a levegőt tisztítja, aromafürdő készítéséhez, bedörzsölőnek élénkít, hűsít

950 Ft / db

Szállítási és rendelési feltételek

6
Pont
TOP
termék

A Eukaliptuszolaj ról/ről bővebben

Elterjedés, termesztés, előállítás

Az eukaliptusz nemzetség több mint 450, igen változatos megjelenésű fajt foglal magába és ebből mintegy 20 fajnak használják fel a gyógyászati szempontból is igen értékes leveleit a fito- és az aromaterápiában, ill. a kozmetológiában. Az általunk forgalmazott eukaliptusz illóolajat (Aetheroleum eucalypti) a mirtuszfélék családjába (Myrtaceae) tartozó tasmániai eukaliptuszfa (kékmézgafa, kékgumifa - Eucalyptus globulus) leveleiből és fiatal ágaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 0,5-3%-os hozammal. E növény illóolaja - más Eucalyptus fajok illóolajával együtt - hivatalos a VIIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.

Összetétel, minőség

Gyógyászati szempontból az illóolajukban elsősorban az eukaliptolt tartalmazó fajok, mint például az E. globulus, E. polybractea, E. smithii és az E. radiata a legértékesebbek. Az eukaliptol mennyisége e fajokban 60 és 85% között változik.

Felhasználás

Az Európában leggyakrabban használt E. globulus illóolajának gyógyhatásai - az azt tartalmazó készítmények formájától, a felhasználás módjától és az alkalmazott adagoktól függően - a következők: antimikrobiális, antivirális (elsősorban a légzőszervi-, húgyúti- és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben), nyákoldó, köptető, emésztést javító, bőrvörösítő és gyulladáscsökkentő.

Az eukaliptuszolaj aromaterápiás alkalmazásai közül első helyen a légzőszervi betegségek említhetők meg. Az eukaliptusz illóolajat cukorkában vagy rágógumiban fogyasztva, inhalálószerként, frissítő és légzéskönnyítő szaunaolajok alkotórészeként, orrcseppekben, orrkenőcsökben, köptető kúpokban, mellkasi légzéskönnyítő kenőcsökben és légtérfertőtlenítő szerekben alkalmazva enyhíthetők a különböző légúti panaszok. Az illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, javítja a légutak átjárhatóságát.

Az eukaliptusz illóolaja (és annak fő alkotórésze, az eukaliptol) a bőrön keresztül is gyorsan felszívódik, ezért hatásos szer lehet önmagában vagy más olajokkal társítva kenőcsök és masszázsolajok alkotórészeként, de vigyázni kell arra, hogy az illóolaj vagy az illóolajos készítmény ne kerüljön a szembe. Az eukaliptusz alkalmazásánál ügyelnünk kell arra, hogy gyermekeknél legalább 5 éves korig ellenjavallt alkalmazásuk az orrban ill. az orr környékén.

Az eukaliptuszolaj a fentiek mellett fontos alkotórésze lehet a fog- és szájápoló készítményeknek is. A légúti fertőzések kezelésének és terjedésének megakadályozása mellett különböző kenőcsökben, bedörzsölőszerekben, masszázs- és fürdőolajokban, mozgásszervi betegségek és sportsérülések (izomfájdalmak, zúzódás, rándulás stb.) kezelésére alkalmas készítmények (pl. masszázs- és fürdőolajok, fürdősók) alkotórészeként is felhasználható.

Mindezek mellett frissítő, hangulatjavító és a figyelem összpontosítását elősegítő légtérillatosító keverékek összetevőjeként is használhatjuk az eukaliptusz illóolaját.
A tasmániai eukaliptusz illóolaja enyhén toxikus, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.
 


Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek


Áraink bruttó árak, az ÁFÁ-t már tartalmazzák.

Mire mit használjak? Mire mit használjak?